Centrum Železných hor

Hošťalovice [ Město nebo obec ]

Hošťalovice
Hošťalovice
Obec se skládá ze ZSJ Březinka a Hošťalovice s vlastními katastry. Obě sídelní jednotky vzdálené od sebe cca 800m se nacházejí při severozápadní hranici okr. Chrudim, v těsné blízkosti tzv. Podhořanského zlomu, který představuje výškový rozdíl cca 100 m. Nejbližším městem je Heřmanův Městec - cca 7 km. Na severní straně katastru hraničí obec s okresem Pardubice.

První zpráva o Hošťalovicích je z roku 1 349, kdy je připomínán zdejší kostel sv. Havla jako farní, který je zapsán v seznamu nemovitých kulturních památek. Na katastru obce bylo též tvrziště, jehož zbytky byly rozvezeny ve 20. letech tohoto století. Ve středověku jižní část Hošťalovic náležela k tvrzi Stoupec. Severní část s návsí a tvrzištěm u čp. 13 náležela k Urbanicím. Na mapě stabilního katastru z r. 1 838 je patrná polarita obou částí. Březinka je prvně připomínána r. 1 356 a na mapě z r. 1 838 tvoří druhou ulicovou náves s několika statky a domy. Koncem 19. stol. došlo k výstavbě školy na okraji obce, která sloužila též pro Hošťalovice a Bílý Kámen. V 60. letech zde byly postaveny kravíny, úpravna brambor a v lese u myslivny vznikla v té době úpravna uranové rudy. V lese jižně od Březinky je tvrziště Sloupec, díky své poloze téměř intaktně dochované. Toto tvrziště je nemovitou kulturní památkou.

Obě ZSJ se nacházejí v hodnotném přírodním prostředí. Územím prochází značená turistická trasa kolem Mlýnského potoka, který je v generelu MSES vyznačen jako lokální biokoridor.

V současné době má obec 136 obyvatel.

Základní vybavení tvoří obecní úřad, knihovna a obchod smíšeného zboží. Za ostatní vybaveností obyvatelé dojíždí do Heřmanova Městce a Třemošic.

Pracovní příležitosti jsou zajišťovány firmami LIPONOVA z.s. Lipoltice, Modela Březinka (modely letadel).

Obecní úřad

Úřední hodiny: Pondělí - 17:30 - 18:30 (zima), 18:30 - 19:30 (léto)

Podnikatelé

Lenka Jelínková - zemědělská firma

František Jelínek - mléčná farma

Petr Minařík - autoopravna Montcar

Josef Vacek - kovoobrábění

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hostalovice.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 04.01.2023 v 14:34 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region