Centrum Železných hor

August Frind [ Osobnost ]

Krásnolipský rodák August Frind se narodil 21. listopadu 1852 v chudé rodině venkovského chalupníka. Za jeho litografické praxe v Düsseldorfu v něm vzrůstala touha po malířském umění. Finančním přispěním průmyslníka Karla Dittricha mohl čtyřiadvacetiletý Frind navštěvovat uměleckou akademii v Drážďanech vedenou profesorem Pohlem. Po ukončení studia na akademii pracoval mladý umělec v ateliéru profesora Pauwelese.
Frindova životní dráha začala v polském Zyrardowe, kde vyhotovil řadu uměleckých děl jak v místním kostele, tak i v nedalekém zámku u městečka Borny. Za zmínku stojí obraz "Rudolf Habsburský nad zesnulým Otakarem II." Opakovaně vyznamenaný umělec August Frind se roku 1888 přestěhoval do Mnichova, kde pobyl několik let. V roce 1890 se vrátil zpět do Krásné Lípy, aby zde vytvořil řadu uměleckých děl pro mauzoleum rodiny Ditrichových, starokatolický kostel v Krásné Lípě a navrhl vitráže pro římskokatolický kostel sv. Máři Magdalény. Od roku 1912 se umělec trvale usídlil ve svém rodném městě. Zde vytvořil většinu svých uměleckých děl. Za zmínku stojí díla: Věrná péče, Vazačka věnců, Tančící víly, Pan a Psyché, Barborka, Odpočinek po útěku, Soumrak, Večerní klid, Kristus na kříži, Uložení Páně, Nanebevstoupení Páně a řada obrazů význačných osobností našeho města.
Akademický malíř August Frind byl členem Union des Beaux-Arts et de Lettres. Zemřel v Krásné Lípě v noci ze 3. na 4. srpna 1924. Umělec byl na vlastní žádost pochován nedaleko mauzolea rodiny Dittrichových. Je čestným občanem našeho města. V den 150. výročí jeho narození - 21. listopadu 2002 - byla tomuto umělci na domě č.1 ve Smetanově ulici odhalena pamětní deska.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Barbora Laštůvková (České Švýcarsko o.p.s.) org. 2, 17.05.2006 v 13:44 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region