Centrum Železných hor

Výlet Nový Jičín - Hodslavice [ Turistický produkt ]

Hodslavice, letecký snímek
Výlet Nový Jičín - Hodslavice (7 km)

Z Nového Jičína se vydáme nejprve do Bludovic.

Za návštěvu určitě stojí zemědělská usedlost Bludička, pocházející z roku 1883. Jedná se o typickou rodinnou farmu se spoustou zvířat, od koní přes krávy, kozy a také ojedinělé Valašské ovce. Nechybějí ani husy, kočky a psi. V případě zájmu můžete absolvovat nádhernou vyjížďku na koních po úbočích Bludovic.

Od Bludičky se dostáváme do srdce Bludovic, kde najdeme barokní Kapli sv. Michala.

Sportovní vyžití nabízí na stráni Palackého vrchu vybudovaná sjezdovka s lyžařským vlekem a možností večerního lyžování.

Z Bludovic pokračujeme směrem do Hodslavic.

Hodslavice tvoří nejjižnější část okresu Nový Jičín.
Mezi nejvýznamnější památky v obci patří Památník - Rodný domek Františka Palackého, který postavil jeho otec Jiří v roce 1796 a zřídil zde evangelickou školu. V roce 1978 byl tento dům prohlášen za národní kulturní památku. V domku je instalována expozice o životě a díle Františka Palackého spolu s expozicí o historii obce.

V blízkosti památníku F. Palackého stojí lidový dřevěný kostelík sv. Ondřeje z roku 1551, jeden nejstarší u nás, s gotickou vyřezávanou madonou na oltáři.

V obci je i velký farní kostel v historizujícím slohu. Nad obcí pak stojí zděný větrný mlýn z roku 1864, který je chráněnou památkou.

Hodslavicemi prochází Naučná vlastivědná stezka Františka Palackého, která vede po západním půlkruhu kolem Hodslavic. Na 11,5 km dlouhé naučné stezce je umístěno 21 informačních tabulí, které informují návštěvníky o zajímavostech v jejich okolí a upozorňují na překrásné výhledy do okolí. Stezka začíná v Janáčkových sadech v Novém Jičíně a končí Domorazským sedlem.

V blízkosti železniční stanice Hodslavice - Hostašovice se nachází vodní nádrž Kacabaja, která byla vybudována jako ochrana před záplavami. V létě je hojně využívána jako přírodní koupaliště. V okolí vodní plochy jsou zatravněné pláže.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 07.09.2006 v 20:55 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region