Centrum Železných hor

Výlet Nový Jičín - Bartošovice [ Turistický produkt ]

Zámek
Výlet Nový Jičín - Bartošovice (12 km)

Z Nového Jičína se přes Šenov u Nového Jičína a Kunín vydáme do cíle našeho výletu, do Bartošovic.

Šenov u Nového Jičína, od roku 1994 samostatná obec, byl založen koncem 13. století. Jeho předností je krásné přírodní okolí. Nejstarší kulturní památkou je kostel sv. Martina z přelomu 13. a 14. století.
Najdeme zde četné možnosti sportovního vyžití v podobě tenisových kurtů, fotbalového a volejbalového hřiště a také hřiště na plážový volejbal.

Ze Šenova u Nového Jičína pokračujeme do Kunína, obce vzdálené 5 km od Nového Jičína.
Kunín se rozkládá po obou březích říčky Jičínky. K jeho založení došlo koncem 13. století.
V současnosti patří Kunín mezi moderní obce s dochovaným přírodním zázemím, kterým prochází mezinárodní cyklotrasa Moravská brána.

Nejvýznamnější památkou v obci je Zámek Kunín, který náleží k nejcennějším barokním zámkům celé Moravy.

Z Kunína pak dále pokračujeme do Bartošovic.

Počátky obce Bartošovice se datují do 14. století. V období třicetileté války zde pobývala stavovská vojska generála Mansfelda a v období napoleonských válek bývala v zámku zřízena nemocnice pro zraněné vojáky slavkovské bitvy. Bartošovice patřily mezi prosperující obce.
Dominantou obce je zámek, který byl v 17.století přestavěn na dvoupatrovou čtvercovou budovu s arkádovým nádvořím. Je zde množství dochovaných interiérových prvků z 19. století. Krásou a zachovalostí vyniká knihovna s mramorovým krbem. Od roku 2000 v zámku sídlí Informační centrum Regionu Poodří. Zámek nabízí možnost ubytování a také možnost konání svateb, různých společenských akcí, seminářů a školení.

Zajímavostí obce je Stanice pro záchranu volně žijících živočichů. Byla vybudována a uvedena do chodu v říjnu 1983. Velmi časté jsou exkurze škol, ale také rodinné návštěvy. Trvalým projektem stanice je starost o sad původních odrůd ovocných dřevin, především jabloní.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 08.09.2006 v 08:21 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region