Centrum Železných hor

Zámek Rychnov nad Kněžnou [ Zámek ]

Po impozantním vstupu pod arkády zámeckého I. nádvoří se naskýtá možnost prohlédnout si exteriér i bohaté obrazové sbírky. Ty svědčí mimo jiné o tom, že tzv. nový rychnovský zámek byl rezidencí jediného feudálního českého rodu. Jak připomínají turistické průvodce (Kolowratský zámek, Rychnovsko, Orlické hory a Podorlicko, vyd. Muzeem Orlických hor), poddánské město Rychnov nad Kněžnou bylo založeno v polovině 13. století Heřmanem z Drnholce, rádce Přemysla Otakara II. Nejprve zde stál hrad, v místě dnešního chrámu Nejsvětější Trojice, opodál hradu vzniklo město. V roce 1577 koupil Rychnov z královských rukou Rudolfy II. Burjan Trčka z Lípy, který dal před hradem přednost novostavbě renesančního zámku. Poté se stal vlastníkem sídla Kryštof Betengel. Postavil koncem 16. století v areálu zřícenin hradu pozdně gotický kostel Nejsvětější Trojice s volně stojící zvonicí. V ní visí zvon Kryštof, třetí největší v Čechách, hudebně dokonalé dílo zvonaře Jana Benešovského z Moravské Třebové z roku 1602.

V roce 1640 získal rychnovské panství starý český rod Kolowratů, který začal s budováním nového zámku, a to v roce 1676 za Františka K. Libštejnského z Kolowrat. V letech 1713 - 1724 byl zámek přastvěn a rozšířen za účasti vynikajícího architekta Giovanni Santiniho, který je rovněž autorem nového průčelí kostela Nejsvětější trojice. Zámecké budovy doplnily konírny, správní a hospodářské objekty.

Přes poutavá lákadla exteriéru by si návštěvník neměl nechat ujít poklady zdejší obrazárny. Její zvláštní oddíl tvoří kolowratská rodová galerie se skupinou renesančních portrétů zachovaných v barokních kopiích. vynikají i díla z první poloviny 18. století. Obdivovat lze zátiší, mytologické scény, krajiny, náboženské náměty i lovecké scény, pastýřské nebo bitevní. Zastoupení jsou malíři němečtí, italští, holandští, z českých např. Karel Škréta.

V prostorách Kolowratského zámku, který dnes vlastní potomek šlechtického rodu Jan Kolowrat, se nacházejí také expozice Muzea Orlických hor a Orlické galerie. Galerie představuje tvorbu českých českých umělců, sochařů a malířů 20. století, kteří mají souvislost se zdejším krajem, narodili se zde nebo tady žili, kraj Orlických hor je inspiroval k tvorbě. V expozici mají v zastoupení Antonín Hudeček, Jan Slavíček, Jan Trampota, Vojtěch Sedláček, Leoš a Jan Kubíčkovi, Vincenc Beneš. Muzeum Orlických hor se stará o krajové národopisné sbírky.

Majitel / Uživatel:
Jan Egon Kolowrat Krakowský - Liebsteinský / Okresní muzeum Orlických hor, Galerie moderního umění v Hradci Králové, pobočka Orlická galerie

Expozice:
Historivké interiéry se zařízením, kolowratská rodová umělecká sbírka.
Výstavy moderního umění ze sbírek Orlické galerie, výstavy se zbírek Okresního muzea Orlických hor.
Hladíkova síň v budově bývalé konírny - expozice sochaře K. Hladíka.

Zajímavost:
Kolowratská sbírka patří k největším historickým obrazovým galeriím u nás.

Otevřeno:
Duben a říjen
- víkendy a svátky 9.00 - 16.00

Květen až srpen
- denně mimo pondělí 8.00 - 17.00

Září
- denně mimo pondělí 8.00 - 16.00

Jindy po předchozí dohodě.

Prohlídka:
Zámek
- dospělí 50,- Kč
- děti 25,- Kč

Muzeum
- dospělí 10,- Kč
- děti 5,- Kč

Galerie
- dospělí 10,- Kč
- děti 5,- Kč

Služby:
- rezervace prohlídek
- prodej suvenýrů
- svatby, pronájem prostor
- společenské akce na objednávku

Literatura
Kamenný klíč HRADY, ZÁMKY a ostatní zpřístupněné památky
Čechy, Morava a Slezsko
Kateřina Sučková
Roman Abušinov

Hrady a zámky - Průvodce Českou republikou II.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zámek Rychnov nad Kněžnou
Kolovratská 1
516 60 Rychnov nad Kněžnou
Česko (CZ)
tel: (+420) 494 534 916

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 14.04.2005 v 10:27 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region