Centrum Železných hor

O mikroregionu

Mikroregion Centrum Železných hor vznikl v r. 1999. Je společenstvím 12 obcí a iniciátorem mnoha významných a zajímavých aktivit, které podporují soudržnost místních lidí.

Od r. 2005 je mikroregion jako celek součástí MAS Železnohorský region, kde se společně zaměřují na rozvoj regionálního cestovního ruchu, podporují tradice a odbyt místní produkce pod značkou ŽELEZNÉ HORY regionální produkt.

Mikroregion se rozkládá jižně od města Chrudim, v srdci Chráněné krajinné oblasti Železné hory, v nadmořské výšce 400 - 500 m. n. m. Na jeho území leží největší přehradní nádrž a rekreační oblast v Pardubickém kraji - Sečská přehrada. Tyto přirozené přírodní a krajinné podmínky jsou základem rozvoje aktivit místních obcí a lidí.
V létě zde najdete dostatek míst pro přírodní koupání, houbaření a rybaření. V zimě můžete využít upravované běžkařské trasy. Základem pro pohyb v krajině jsou značené regionální cyklotrasy a hipotrasy. S historií, přírodou a geologií vás seznámí vlastivědné a naučné stezky.
Ketský archeoskanzen vás zavede hluboko do minulosti. Rod Auersperků zanechal v kraji dědictví v podobě nejseverněji položeného sadu jedlých kaštanů v Evropě. Reliéf krajiny můžete pozorovat z mnoha míst přirozeného dalekého výhledu nebo z rozhledny Boika.

Na území zasahuje Národní geopark Železné hory, který společně s mikroregionem a Železnohorským regionem postupně vytváří zajímavé geolokality pro návštěvníky.

Turistická mapa mikroregionu
Území obcí mikroregionu
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region