Centrum Železných hor

25 Hradecko [ Turistická oblast ]

MUZEUM BETLÉMŮ, TŘEBECHOVICE POD OREBEM PAMÁTNÍK BITVY U CHLUMU NECHANICE ZÁMEK HRÁDEK U NECHANIC PAMÁTNÍK SELSKÉHO POSTÁNÍ, CHLUMEC NAD CIDLINOU ZÁMEK KARLOVA KORUNA HRADEC KRÁLOVÉ NOVÝ BYDŽOV KOSTEL ZJEVENÍ PÁNĚ, SMIŘICE NECHANICE NOVÝ BYDŽOV MUZEUM BETLÉMŮ, TŘEBECHOVICE POD OREBEM PAMÁTNÍK BITVY U CHLUMU PAMÁTNÍK SELSKÉHO POSTÁNÍ, CHLUMEC NAD CIDLINOU KOSTEL ZJEVENÍ PÁNĚ, SMIŘICE ZÁMEK KARLOVA KORUNA ZÁMEK HRÁDEK U NECHANIC HYFROELEKTRÁRNA, HRADEC KRÁLOVÉ OBŘÍ AKVÁRIUM, HRADEC KRÁLOVÉ HRADEC KRÁLOVÉ TO 25 Hradecko
...eldorádo cyklistů...
Rovinatá krajina Hradecka je ideální především pro objevné cykloturistické výpravy. V Polabí a v hradeckých lesích najdete řadu značených cyklistických stezek, které díky nenáročnému terénu mohou využít i minimálně fyzicky zdatní cyklisté. Opravdovým požitkem mohou být zdejší terény pro rodiny s dětmi. Správná kulturně-sportovní expedice může začít v samotném Hradci Králové; na kole se projedete obdobím středověku a baroka až po modernu a pak můžete začít objevovat další spousty zajímavých míst. Přímo v Hradci Králové najdete obří sladkovodní akvárium s vodním pralesem, rekreační aquacentrum s tobogánem a umělým vlnobitím, anebo zajímavou technickou památku, vodní elektrárnu s mostem přes Labe. Požitek z volné jízdy krajinou, kde se můžete odreagovat a odpočinout si, vám přinesou výlety do okolí - třeba k romantickým zámkům v Nechanicích či Chlumci nad Cidlinou, anebo do muzea betlémů v Třebechovicích pod Orebem, kde rovněž najdete oblíbený letní aquapark.

- Hradec Králové - jedno z nejstarších měst České republiky s městskou památkovou rezervací. Gotický chrám sv. Ducha, 72 metrů vysoká renesanční Bílá věž, barokní Morový sloup a Biskupská rezidence (obě stavby G. Santini). Zajímavý soubor secesních a funkcionalistických staveb z počátku 20. století (J. Gočár, J. Kotěra).
- Akvárium v Hradci Králové - obří akvárium s podvodním tunelem a tropickou lávkou v deštném pralese, ryby Jižní a Střední Ameriky, modelová procházka po dně sladkovodní tropické tůně. Kavárna, videoprogramy, prodejna akvarijních ryb.
- Vodní elektrárna Hradec Králové - technická památka, secesní soubor budov s mostem přes Labe z let 1909-12.
- Zámek Hrádek u Nechanic - zámek ve stylu windsorské gotiky z poloviny 19. století, předlohou byl projekt sídla Crewe Hall v anglickém Cheshire. Rozlehlý anglický park s golfovým hřištěm.
- Zámek Karlova Koruna - zámek v Chlumci nad Cidlinou, postavený podle projektu G. Santiniho. Stavba má ojedinělý půdorys připomínající tvar královské koruny, jméno připomíná Karla VI., který sem zavítal po své korunovaci. Expozice dějiny rodu Kinských.
- Smiřice - barokní zámecký kostel Zjevení Páně se zajímavým půdorysem, autor projektu K. I. Dienzenhofer nebo G. Santini. Ojediněle zachovalý, kompaktní a slohově jednotný interiér.
- Památník selského povstání u Chlumce nad Cidlinou - památník věnovaný obětem selského povstání v roce 1775. Neslavný konec povstání dodnes připomíná zlidovělé přirovnání "dopadli jak sedláci u Chlumce".
- Památník bitvy u Chlumu - 3. července 1866 byla jihovýchodně od Hradce Králové svedena jedna z největších bitev 19. století, známá jako bitva na Chlumu či bitva u Sadové, která rozhodla o výsledku prusko-rakouské války. V širokém okolí řada pomníků a pamětních křížů.
- Třebechovice pod Orebem- originální muzeum betlémů ze všech oblastí České republiky. Perlou sbírek je mechanický Proboštův betlém, největší dřevěný betlém na světě (7 m dlouhý, 3 m široký, 2 m vysoký, 351 postaviček), pravidelný exponát světových výstav.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 28.04.2005 v 14:47 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region