Centrum Železných hor

Zámek Heřmanův Městec [ Zámek ]

Heřmanův městec - zámek
Pohled z náměstí
Zámek - budova čtyřkřídlá, jednopatrová se čtvercovým dvorem. Pozdně barokní stavba z roku 1784, přestavěná v roce 1876 a dostavěná v letech 1932 - 33.
Věž šestihranná, neogotická z roku 1848 a upravená v roce 1860 dle anglického vzoru.
Celek je pozdně barokní sídlo v rozsáhlém, velmi hodnotném anglickém parku. Zámek stojí v místech, kde snad původně stávala městecká tvrz, k niž lze vztahovat připomínku z roku 1399. Stávala-li zde již v roce 1399, pak není známo od kdy a nejspíše byla husity v roce 1421 zničena.
Roku 1588 se opět mluví o tvrzi. Roku 1591 je již tvrz nazývána zámkem.
Roku 1623 byl zámek spálen císařskými vojsky. Dle urbáře hraběnky Khyslové se popisuje zámek zhruba: "Zdéli a zšíře třicet sáhů o dvojích poschodích nad sebou, vše z kamene krásně vystavěno, kryto šindelem, uvnitř rozdílné pokoje, komory, síně, kaple, chodby, pekárna, kuchyně, spižírna, konírna, kovárna, sýpky, sklepy apod".

Původní stavba zámku byla ve slohu renesančním, nádvoří zdobily ze tří stran arkády. Věž byla nižší než dnes, ale s bání. Roku 1714 byla v místech dnešního náměstí zámecká předzahrada zaplocena vpředu. Roku 1784 byl zámek důkladně přestavěn Václavem Šporkem hrabětem. Tehdy v něm byla velká kuchyně, dvanáct sklepů a čtyři konírny. V prvním poschodí jídelna, velký sál, dvanáct pokojů a kaple Tří králů. Zámek v té době dostal přibližně dnešní podobu.

Teprve po zbourání hostince "U černého orla" ze strany Velkého náměstí a vodákova stavení s pivovarem na straně druhé byla v roce 1876 započata nová velká přestavba zámku, jež už byl v držení knížat Kinských. Roku 1890 bylo dokončeno křídlo do parku a zřízena zimní zahrada. Do roku 1932 bylo postaveno křídlo západní. Tím dostal zámek současnou podobu. V přízemí na západní straně byla nádherná jídelna s gobelíny a s dřevěným vyřezávaným stropem z modřínového dřeva, s uměleckou výzdobou od vídeňského mistra Grüneho.

Zimní zahrada obsahovala mnoho palem a exotických rostlin. Na východní straně byla zřízena kaple. V ostatních přízemních místnostech byla kuchyně a byty pro služebnictvo. V prvním poschodí byly salony, ložnice, knihovna, hostinské pokoje a jiné. Hlavní schodiště ve východním křídle je zdobeno obrazem Štěpána knížete Kinského. Na chodbách byly vitríny se sklem a truhly. V místnostech barokní krby a obrazy. Knihovna obsahovala mnoho děl anglických, německých a francouzských. Některé až ze sedmnáctého století. V průčelí knihovny je obraz knížete Kinského v životní velikosti od Jiřího Mayera. Za jeho života pracoval jako knihovník František Ladislav Čelakovský a František Palacký. V zámku byly umístěny četné sbírky rytin.

Na jaře roku 1945 byl v zámku umístěn generální štáb německé armády. Zámecký park byl používán jako letiště. V květnu obsadila zámek Rudá armáda. Do roku 1948 sloužil zámek jako letní sídlo ministerstva zahraničních věcí. V té době je několikrát navštívil ministr Jan Masaryk. Od roku 1952 je v zámku umístěn domov důchodců hlavního města Prahy.
Heřmanův městec - zámek
Pohled na zámek z parku

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 127, 31.12.2021 v 01:15 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region