Centrum Železných hor

STRAŠIDLA, historický román Františka KARASE [ Literatura ]

STRAŠIDLA, historický román Františka KARASE
Obal knihy J. F. Karase s ilustrací Romana Trabury
.
.
.
.
.
Josef František Karas,
narozen 4. 12. 1876 v Tišnově u Brna, zemřel 19. 2. 1931 v Dluhonicích, kulturní pracovník, spisovatel, básník autor řady románů z naší historie, především z historie Moravy, získal Riegrovu cenu o nejlepší lidovou četbu.

Napsal román "Strašidla", pro který čerpal námět z našeho kraje z roku 1660 - 1663. Byl vydán nakladatem Kočím v Praze v roce 1925 a vzbudil velký ohlas mezi čtenáři našeho regionu
v dané době. Od té doby už vydán nebyl. Doba, ve které se děj románu odehrává, byla velmi dramatická. Přes naše Slavičínsko se přehnaly hordy Kuruců, naverbovaných Tatarů a Turků. Slavičínsko a okolní vesnice - Hrádek, Divnice, Nevšová, Lipová, Vlachovice a další na luhačovickém panství hraběte Serényiho byly zničeny, majitel Slavičínského panství hrabě Skydyňský ze Skydyně ožebračen, obyvatelstvo rozprášeno v lesích, mnozí byli zabiti nebo padli do zajetí. Zničena byla fara i kostel ve Slavičíně, zničeny zemědělské usedlosti.

V knize Strašidla se odehrává tragický příběh mladé ženy Marýny Garajové z Nevšové, unesené
kuruckým velitelem na Slovensko. Její útěk ze zajetí zpět do rodné obce za cenu zabití svého nenáviděného manžela Kuruce, příchod mladého kněze pátera Libora na zpustošenou slavičínskou farnost, který bojuje proti nařčení z pověr a čarodějnictví Marýny se svým nadřízeným i se závistí nevšovských žen. Spisovatel v této knize zobrazil boj o přežití našich předků po nepředstavitelně ničivých vpádech vetřelců na Moravu.

Autentická je pravděpodobně postava hlavní hrdinky Marýny, která žila v Nevšové na usedlosti patřící svého času též rodině Poláškové, nyní na místě starého domu stojí nový dům rodiny Bačovy. Námět na román je čerpán z ústního podání obyvatel, šířícího se po generacích, podobně jako pověst o studánce "Tatarce" a byl pravděpodobně zaznamenán v některých farních kronikách.

Autor popisuje život poddaných na luhačovickém panství hraběte Serényiho, na slavičínském panství, tehdejší zvyky, politické a náboženské poměry, fanatismus, včetně posledního čarodějnického procesu v našem kraji.

Emilie Malíková


2. vydání - vydalo Město Slavičín v nákladu 500 ks
Ilustrace: Roman Trabura
Grafická úprava: František Slovák


Cena knihy: 170,- Kč
prodej v Městském infocentru Slavičín

KONTAKTNÍ ADRESA:

Městská knihovna
Hasičská 307
763 21 Slavičín
Česko (CZ)
tel: (+420) 577 341 481

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Literatura
AKTUALIZACE: Marie Rumplíková (Informační centrum Slavičín) org. 56, 02.08.2005 v 10:19 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region