Centrum Železných hor

Zámek Choltice [ Zámek ]

Zámek Choltice

Choltický zámek postaven v letech 1683-1695 jako patrový dvoukřídlý objekt, který má v nádvoří výraznou fasádu s toskánskými pilastry a přízemními arkádami. Na zámek navazuje rozsáhlý park s kaskádou rybníků a potokem Zlatotokem, který přechází v zámeckou oboru s množstvím mohutných platanů a věkovitých dubů, místy až strašidelných... Ne náhodou tu režisér Karel Steklý natáčí v padesátých letech 20. století exteriéry oblíbené filmové báchorky Strakonický dudák.

V současné době je pro veřejnost zpřístupněn prohlídkový okruh jižním křídlem, ve kterém se nachází unikátní barokní kaple Sv. Romedia a obnovené vlastivědné muzeum s jedinečnou barokní lékárnou, originálními barokními skvosty i archeologickými nálezy a také nový pohádkový okruh se zaměřením na rodinné a školní výlety; součástí pohádkového okruhu bude nejen Svět vodníků a vodní říše, ale i v Evropě unikátní Svět loutek černého divadla a dětská divadelní představení.

Záštitu nad projektem "Zámek Choltice - Svět zážitků nejen pro děti" převzal herec a principál své vlastní divadelní společnosti, pan JOSEF DVOŘÁK, který je současně i coby nejznámější vodnická tvář na všech tocích Čech, Moravy a Slezska patronem expozice Světa vodníků a vodní říše.

 

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zámek Choltice
Náměstí Sv. Trojice 1
533 61 Choltice
Česko (CZ)
tel: (+420) 734 257 579

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.zamek-choltice.cz

Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (KAM NA PARDUBICKU s.r.o.) org. 127, 10.12.2021 v 02:56 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region