Centrum Železných hor

Cyklotrasa Ostružná - Petříkov - Staré Město - Branná [ Cyklotrasa ]

Název: Ostružná - Petříkov - Paprsek - Adamovské údolí - Staré Město - Branná - Ostružná
Náročnost: náročná

Délka: 35km

Náročnost: fyzicky náročná trasa, členitý terén, velká převýšení, zčásti po lesních cestách, vhodná pro horská kola, popř. trekkingová kola Občerstvení: Ostružná, Petříkov, Paprsek, Staré Město, Branná
Horská rekreační obec Ostružná je známá zejména v zimním období množstvím sjezdovek a lyžařských terénů, jichž lze v létě využít k výletům na horském kole. Svým zázemím a službami je velmi dobrým výchozím a cílovým místem pěších i cyklistických túr. Podíváme se do oblasti ležící západně od obce. Vyrazíme po modré značce do dalšího horského střediska Petříkov a proti proudu Černého potoka stoupáme až na křižovatku lesních cest. Odbočíme doleva a zimní cestou k Císařské boudě stále mírně stoupáme. Střídají se úseky vysokého lesa s plochami vykácenými, z nichž je vidět na západní partie Hrubého Jeseníku, např. Obří skály, Šerák, Keprník nebo masív Černé stráně. Asi po 2<2009>km se připojí červená značka a ta nás dovede příjemnou cestou k rozcestí Na Palaši a k horskému hotelu na Paprsku s výhledy na Staroměstsko.
Po žlutě značené lesní silničce sjedeme nejprve do horské osady Velké Vrbno a podél Vrbenského potoka do Malého Vrbna, malé vísky v níž se již od 19. století těží a zpracovává grafit. Odbočíme na modrou značku přicházející z Adamovského údolí protékaného říčkou Telčavou. Romantické údolí získalo svůj název podle zaniklé obce Adamov. Pokračujeme kolem zotavovny Morava do bývalého hornického městečka Starého Města pod Sněžníkem. Na náměstí si všimneme zdejší radnice.
Budeme sledovat modrou turistickou značku, která se vine okolo jedné
z nejmenších osad Hajmrlova s odchovnou koroptví. Po silnici pokračujeme do Šléglova (KČT 6114) a Vikantic, kde se napojíme na Moravskou stezku (KČT 53). Ta nás dovede do Branné, která nás přivítá jedním z nejúchvatnějších panoramat v Jeseníkách. Původní název městečka byl Kolštejn podle hradu, přestavěného na renesanční zámek - veřejnosti přístupný. Naproti němu stojí historická rychta a dominantní kostel Archanděla Michaela. Sjedeme dolů
k nádraží a vydáme se lesní cestou k hájovně Banjaluka se zbytky lesní železnice. Poměrně kvalitní lesní cesty nabízejí mnoho možností k prozkoumání místních přírodních zajímavostí. Z Branné vede pěší naučná stezka Pasák, která nás zavede k romantickým skalám s hnízdišti vzácného ptactva. Zbytky původních lesních porostů najdeme v rezervacích Františkou a Pod Slunečnou strání. V okolí Branné se vyskytují krasové jevy (závity, ponory a vyvěračky, malé jeskyně).
Údolím Černého potoka se vydáme cyklotrasou KČT 53 zpět do Ostružné. Před ní na kopci stojí šest věží větrných elektráren.

PRŮBĚH CYKLOTRASY

UMÍSTĚNÍ

  • Území obce: zadanému dotazu nevyhovuje ani jedna obec
DALŠÍ INFORMACE: http://www.cyklotrasy.cz

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 11.07.2003 v 11:58 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region