Předjaří v Železnohorském regionu
„Březen za kamna vlezem“ - doufejme, že tato lidová pranostika nebude platit, ani pro měsíc březen, ale ani pro měsíc duben dle pokračování této pranostiky („duben ještě tam budem“). Každý si jistě přeje jaro v plné své síle a kráse. A jakéže jsou aktuality pro nastávající jarní měsíc? Pojďme společně nahlédnout do novinek, které se odehrály na „poli“ certifikace nových výrobků a které na svém výletě po okolí Železných hor přijedete jistě rádi ochutnat (vše o regionálních výrobcích naleznete na www.regionalni-znacky.cz/zelezne-hory).
Určitě také svůj zrak nezapomenete směrovat do kalendáře akcí Železnohorského regionu, kde si vyberete svůj další program v podobě, ať už vítání jara či různých kulturních akcí a možná také třeba na doznívajících plesech. Vše na webových stránkách MAS Železnohorský region www.zeleznohorsky-region.cz.
Ochutnávka lahodných poctivých sýrů vyrobených s láskou z kvalitního mléka
Jak chutná poctivý farmářský poloměkký a polotvrdý sýr z Železnohorské mlékárny? Odpověď je jednoduchá. V duchu hesla „zkušenost je nejlepší rádce“ proto neváhejte a vypravte se při svém výletě po Železnohorském regionu na výchozí bod Gurmánské stezky na farmu v malé vísce Kraskov, kousek (cca 6 km) od Třemošnice, kde se tyto sýry vyrábí. A tajemství výroby těchto sýrů? O tom ví své a rád se s Vámi o své zkušenosti podělí pan Josef Navrátil, který získal na farmářský poloměkký a polotvrdý sýr certifikaci – regionální produkt Železné hory díky kvalitě představené v podobě výroby z místních surovin, ruční výrobě a dalším výjimečným vlastnostem – kvalita bez konzervantů. Za velmi příznivé ceny si zde na farmě Kraskov můžete vybrat z několika druhů sýrů: farmářský poloměkký přírodní sýr nebo poloměkký kořeněný či poloměkký nakládaný nebo polotvrdý sýr. Po náležitém zlákání chuťových buněk a ochutnání těchto lahodných sýrů můžete pokračovat po Gurmánské stezce (s 58 regionálními výrobci) dále a poznávat další regionální jídla či pochutiny, ale také poznávat práci místních řemeslníků a zemědělců.
Ochutnávka čerstvého domácího voňavého poctivého Štrúdlu paní mlynářky
Jak chutná poctivý s láskou pečený štrúdl s jablky, vlašskými ořechy, hrozinkami, cukrem a kořením? Již při čtení těchto slov se nám lidově řečeno „sbíhají sliny na jazyku“. Proč tedy nezajet do další malé vísky Bukovina u Přelouče - 13 km od Přelouče a neochutnat tuto výbornou specialitu v místním hostinci Ve starém mlýně, která zde má v této receptuře tradici již více než 100 let a která tak získala certifikaci – regionální produkt Železné hory nejen díky zmiňované tradici, ale také díky místním surovinám, ze kterých je štrúdl vyráběn, a ruční práci s propojením regionálních produktů. Na tento vynikající štrúdl servírovaný se šlehačkou, který Vám upeče pan Vratislav Luxa, se budete při svých zastaveních a výletech po našem Železnohorském regionu vždy rádi vracet.
Přejeme vám všem krásný první jarní měsíc a dobrou chuť.
SOUVISEJÍCÍ TISKOVÉ ZPRÁVY A ČLÁNKY
Zveřejněno 22.02.2016 v 16:16 hodin