Centrum Železných hor

24 Kladské pomezí [ Turistická oblast ]

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ DĚLOSTŘELECKÁ TVRZ DOBROŠOV ZÁMEK NÁCHOD VODNÍ NÁDRŽ  ROZKOŠ BAROKNÍ KOSTEL SV. JAKUBA VĚTŠÍHO, ČERVENÝ KOSTELEC BABIČČINO ÚDOLÍ ZÁMEK RATIBOŘICE BROUMOVSKÉ STĚNY VOJENSKÁ PEVNOST JAROMĚŘ-JOSEFOV ADRŠPAŠSKO-TEPLICKÉ SKÁLY KLÁŠTER BROUMOV BAROKNÍ KOSTEL SV. JAKUBA VĚTŠÍHO, ČERVENÝ KOSTELEC NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ VODNÍ NÁDRŽ  ROZKOŠ ZÁMEK NÁCHOD VOJENSKÁ PEVNOST JAROMĚŘ-JOSEFOV DĚLOSTŘELECKÁ TVRZ DOBROŠOV BROUMOVSKÉ STĚNY KLÁŠTER BROUMOV BABIČČINO ÚDOLÍ ZÁMEK RATIBOŘICE ADRŠPAŠSKO-TEPLICKÉ SKÁLY Kladské pomezí
...kraj požitkářů....
Kdo si umí užívat, bude z této oblasti nadšený. Kladské pomezí má jedinečný charakter a je jedním z nejvyhledávanějších míst pro báječnou dovolenou. Počítejte s námi: několik chráněných přírodních oblastí, a to včetně vyhlášených Adršpašsko-teplických skal, zámek Ratibořice s Babiččiným údolím, středisko vodních sportů a letní rekreace na vodní nádrži Rozkoš u České Skalice, zámky se strašidelnými expozicemi v Náchodě a Novém Městě nad Metují, dělostřelecká tvrz a vynikající podmínky pro vodáky, horolezce, cyklisty i pěší turistiku. Když přidáme dřevěné roubené kostely, monumentální kláštery a kaple, zajímavá místa dalekých výhledů a několik lázeňských středisek, vzniklou směs okořeníme vábivou scenérií pekelského údolí podél řeky Metuje z Náchoda do Nového Města nad Metují a jako pověstnou třešničku na dortu doplníme bývalé vojenské město Josefov se zpřístupněnou částí podzemních chodeb, vyvstane před našima očima obrázek kraje, jemuž skutečně nelze odolat.

- Adršpašsko-teplické skály - skalní město s řadou skalních útvarů, umělým jezírkem a vodopádem, oblíbené výletní místo. Okružní prohlídkové trasy, vyhlídkové plavby na lodích.
- Ratibořice - empírový letohrádek, kde žila vévodkyně K. V. Zaháňská, známá jako "paní kněžna" z knížky Boženy Němcové Babička. V okolí zámku park a na něj navazující Babiččino údolí.
- Babiččino údolí - místo, kde se odehrává děj Babičky. Naučná stezka vede od pomníku Babičky s vnoučaty kolem Panské hospody, vodního mandlu s expozicí plátenictví a Ludrova mlýna ke Starému Bělidlu a k Viktorčinu splavu.
- Klášter Broumov - benediktinské proboštství , založené v roce 1322, barokně přestavěné K. I. Dientzenhoferem. Historické interiéry, knihovna, refektář, klášterní kostel sv. Vojtěcha s obrazy V. V. Reinera. Unikátní otisk turínského plátna s obrysem Kristova těla.
- Broumovské stěny - rozsáhlý a členitý skalní masiv na polských hranicích. Nejznámějším místem je vyhlídka z ochozu barokní kaple na Hvězdě. Řada skalních dutin, soutěsek, jeskyní a menších skalních útvarů.
- Dělostřelecká tvrz Dobrošov - součást českého pohraničního opevnění z let 1935-1938. Prohlídková trasa, 400 metrů podzemních chodeb a sálů, stálá expozice československé armády první republiky, v okolí naučná stezka.
- Jaroměř - Josefov - městská památková rezervace, vojenská pevnost z konce 18. století, budovaná jako město s pravoúhlou síť ulic. Opevnění, prohlídková trasa podzemními chodbami, lapidárium barokních soch M. B. Brauna, vojensko-historické muzeum.
- Náchod - město s řadou historických památek a bohatou literární tradicí (A. Jirásek, J. Škvorecký). Renesanční zámek se stylovými interiéry, vyhlídková věž a terasy, medvědí příkop, hladomorna a gotické sklepy s výstavou strašidel. Poblíž lázně Běloves s minerálním pramenem Ida.
- Rozkoš - přehrada u Náchoda, vyhledávané rekreační středisko a ráj vodních sportů, zároveň významná ornitologická lokalita a odpočinkové místo pro vzácné vodní ptactvo při jarních a podzimních tazích.
- Nové Město nad Metují - městská památková rezervace, náměstí upraveno ve stylu benátské renesance. Pozoruhodný renesanční zámek s interiéry, originálně upravenými D. Jurkovičem ve stylu zlidovělé secese a art deco.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 24.03.2005 v 14:49 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region