Centrum Železných hor

Táborsko [ Území ]

TÁBORSKO
Je regionem obdařeným nevšedními přírodními krásami. Členitá, převážně zalesněná severní část regionu s množstvím rybníků je rájem pro pěší turisty, rybáře a milovníky zimních sportů. Osou regionu je řeka Lužnice, která si zachovává svůj původní ráz a patří k nejvyhledávanějším v Čechách. Jedinečná a zvláštní je blatská krajina na jihu okresu s typickými rašeliništi a architekturou jihočeského lidového baroka. Turisticky oblíbenými místy jsou pozůstatky středověkých hradů Borotín, Choustník, Šelmberk, Příběnice, Příběničky a Dobronice.

TÁBOR - Historie táborské ostrožny se začala psát již ve 13. století, kdy na náhorní plošině nad řekou Lužnicí vzniklo město Hradiště. Na jeho troskách byla později vybudovaná husitská pevnost. Dodnes je patrný její půdorys v historické části města. Zachovala se i část opevnění a válcovitá věž Kotnov. K nejnavštěvovanějším památkám patří pozdně gotická budova radnice s Husitským muzeem a s vchodem do zpřístupněné části táborského podzemí. V původní Bechyňské bráně je umístěna expozice "Život a práce středověké společnosti”. Za pozornost stojí i kostel sv. Filipa a Jakuba, děkanský kostel Proměnění Páně a slavné poutní místo Klokoty. K Táboru patří i patrně nejstarší umělá vodní nádrž ve střední Evropě - Jordán. Sbírku dřevin, sukulentů i kulturních rostlin je možno obdivovat v Botanické zahradě, technickou památkou je trať Tábor-Bechyně, postavenou v letech 1902-03.

SEZIMOVO ÚSTÍ - Původní osada Ústí je poprvé zaznamenána v roce 1262. Město i okolí patří k vyhledávaným turistickým cílům. Husitské období připomínají zbytky Kozího hrádku. Město bývalo i sídlem druhého československého prezidenta Dr. Edwarda Beneše, který je zde i pohřben.

VESELÍ NAD LUŽNICÍ - Řeky, potoky, rybníky a blata - to je nejjižnější část regionu. Nevšední přírodní krásy a bohatství kulturních památek patří k lákavým příležitostem města i okolí. Severozápadně se rozkládají Veselská (Borkovická) blata, u Vlkova najdeme přírodní rezervaci "jihočeskou písečnou poušť" s přesypy. Vodní sporty a rybolov nabízejí průzračné hladiny zdejších pískoven.Výraznou dominantou města je raně gotický kostel "Povýšení sv. Kříže”, renezanční radnice a sousední Weisův dům zdobený sgrafity, kde je umístěna národopisná expozice Husitského muzea.

SOBĚSLAV - První historická zmínka o tomto krásném městě na Lužnici je z roku 1239. Historicky je spjata s rodem pánů z Rožmberka. Z této doby se zachovala část městského opevnění a torzo hradu s okrouhlou věží Hláska. Stavitelskými klenoty jihočeské gotiky jsou kostely sv. Víta a chrám sv. Petra a Pavla. V okolí města se třpytí hladiny četných rybníků a na jihozápadě se rozprostírají blata s rozsáhlými rašeliništi. V okolních obcích je řada staveb v typickém slohu selského baroka.

BECHYNĚ - Lázeňské město v malebné, lesnaté krajině na soutoku řek Lužnice a Smutné, s tradicí keramické produkce. Záznamy o lázeňství jsou staré více než 400 let. K unikátním památkám patří bývalý františkánský klášter, na jehož místě dnes stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie s vzácnou sklípkovou klenbou. K významným technickým památkám patří mimo jiné řetězový most přes Lužnici u obce Stádlce. Nedaleko od města leží zřícenina gotického hradu Dobronice.

MLADÁ VOŽICE - Nejstarší písemné zmínky o Mladé Vožici pocházejí z roku 1318. K významným památkám patří zřícenina hradu Šlemberka, na jehož zachovalé věži je dnes rozhledna. Další zajímavostí je solnice - zvonice ze 14. stol. uprostřed města, která původně sloužila jako hláska. S historií a současností města je možno se seznámit v Památníku Mladovožicka.

JISTEBNICE - Obec se připomíná jako trhová ves již v roce 1262. Leží v neporušené krajině. K historickým památkám patří zejména gotická věž kostela sv. Michala a Pamětní síň místního rodáka - malíře Richarda Laudy. Malebná kopcovitá krajina láká především milovníky pěší turistiky a vyznavače vodních sportů a rybolovu. Na své si přijdou i příznivci zimních sportů na sjezdovkách s vleky Ounuz, Smrkov a Hůrka.

CHÝNOV - Město patří k nejstarším trvale osídleným místům v regionu - jeho historie se datuje od roku 981. Poblíž města se nachází Chýnovská jeskyně, která patří mezi nejstarší zpřístupněné jeskyně v Evropě. K významným památkám patří i kostel Nejsvětější trojice založený v roce 955. Na místním hřbitově je pak celá řada secesních soch a náhrobků sochařů Františka Bílka, Antonína Bílka a Karla Gabriela.

PLANÁ NAD LUŽNICÍ - První písemné zmínky pocházejí z let 1288-89. K nejvýznamnějším architektonickým památkám patří původně gotický kostel sv. Václava a přilehlá fara. Obec a okolí je vyhledávaným rekreačním cílem pro svou neporušenou přírodu v okolí malebné řeky Lužnice.


Zdroj:
TRAVELprofi
Měsíčník pro turistický ruch

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Tourism.cz

Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 24.10.2004 v 19:08 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region