Centrum Železných hor

Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály [ Národní přírodní rezervace ]

Umístění
Adršpašské skály patří do oblasti Náchodska a Broumovska - kraj Královéhradecký. Tato oblast se rozkládá mezi Krkonošemi a Orlickými horami, na severu tvoří státní hranici s Polskem.

Charakteristika
Tato oblast je geologicky velmi pestrá, místy vystupují nad krajinou horské hřbety, místy se objevují hluboká, kaňonovitá údolí kolem řek Úpy a Metuje. Dominantou je Ruprechtický Špičák (880 m), další vrcholy Bobří vrch (740 m), Božanovský Špičák (772 m), Čáp (785 m), Přední Hradiště (710 m), Liščí hora (709 m). Uprostřed mezi Chvalečským hřbetem, Bukovou horou a Broumovskými stěnami vznikla pískovcová skalní města - Adršpašské a Teplické skály. Porost tvoří převážně smrkové lesy, v nižších polohách lesy smíšené. V Adršpašských skalách pramení řeka Metuje. Podnebně se řadí tato krajina mezi mírně teplé oblasti. Teploty v zimním období vystupují na -2 - -5ºC, v letních měsících na 16 - 18ºC, průměrný počet letních dnů 30 - 50, počet dnů se sněhovou pokrývkou 60 - 100.

Chráněná území
Broumovsko patří mezi chráněné krajinné oblasti s několika přírodními rezervacemi - Adršpašské skály, Teplické skály, Dubna u České Skalice. Mezi národní přírodní památky patří i lučinaté údolí řeky Úpy mezi Českou Skalicí a Havlovicemi nazývané Babiččino údolí. Najdeme zde i několik naučných stezek.

Turistika zimní, letní
K provozování zimních sportů nejsou v této oblasti nejvhodnější terény, za příznivých sněhových podmínek se dají najít místa vhodná pro běžecké lyžování. O to více je však tato oblast navštěvována od jara až do podzimu. Přírodní zvláštnosti lákají spousty návštěvníků, pro něž je připraveno velké množství poutavých, značených, turistických tras na hřebeny hor. Pískovcová skalní města jsou vyhledávána horolezci, kteří zde mají vynikající cvičné terény. Řeky Úpa i Metuje jsou zase vhodné pro vodáky. Zájemcům o vodní sporty je k dispozici vodní nádrž Rozkoš u České Skalice.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.turistika.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 20.04.2005 v 10:13 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region